KEERT DE “RUSTENDE LANDMAN” TERUG IN TERWOLDE?

Dagelijks worden Terwoldenaren er nog mee geconfronteerd. Een lege sokkel waarop eens de Rustende Landman als kunstwerk het dorp sierde. Een onverlaat heeft het bronzen kunstwerk van de Olster kunstenaar Theo Schreurs begin vorig jaar gestolen. In stukken gezaagd werd het terug gevonden. De sokkel staat er nu leeg en verloren bij.

“Wij nemen geen genoegen met die lege plaats in het dorp” zo stelt de voorzitter van de Vereniging Dorpsbelangen Terwolde. Daar zijn veel inwoners van Terwolde het roerend mee eens, zo blijkt uit een peiling tijdens de jaarmarkt in juli 2011. Het beeld moet terugkomen, zo besliste het bestuur van de Vereniging Dorpsbelangen onlangs.

Zoals te doen gebruikelijk is de eerste vraag: wat gaat dat kosten en wie betaalt dat? De tweede vraag is of de kunstenaar van het oorspronkelijke kunstwerk zou willen meewerken en het beeld kunnen doen terugkeren.

Met deze en meer praktische vragen is de Vereniging Dorpsbelangen aan de slag gegaan en de plannen vorderen gestaag. Inmiddels is er een projectplan geschreven met een financiële onderbouwing en zijn sponsoren en geldschieters aangeschreven.

De kunstenaar Theo Schreurs heeft zijn medewerking toegezegd en ziet kans aan de hand van de teruggevonden brokstukken weer een “Rustende Landman” te maken.

Omdat er een geheel nieuw kunstwerk moet worden gemaakt moet er een aanzienlijk bedrag bijeen gebracht worden. Gelukkig zijn er al enkele sponsoren gevonden en heeft de vorming van een fonds al concreet gestalte gekregen door reeds gestorte bedragen.

En ook de Terwoldse bevolking is bereid bij te dragen, zo is gebleken uit de peiling onder de inwoners afgelopen zomer.

Als alle zeilen worden bijgezet zou nog voor de zomervakantie de “Rustende Landman” terug kunnen keren op de lege sokkel. De Vereniging Dorpsbelangen Terwolde wil er voor gaan, U ook?

© 2020 Dorpsbelangen Terwolde. All Rights Reserved.